Hankintojen tulevaisuus on yhteistyössä

Nuppu LaaksonenBlogi, CT Consulting

Tämän blogin on kirjoittanut Keski-Suomen muutosagentti Matti Kortteus. Crazy Town toteuttaa Kortteuksen kanssa yhteistyössä tämän vuoden aikana mm. aamukahvit 20.8.2020 Jyväskylän Crazy Townilla. 

– – – –

Nykyklassikko alkuun.

–Korona on opettanut meille kevään ja alkukesän aikana miettimään työtapoja ja palveluiden tuottamista eri tavalla kuin aikaisemmin olemme oppineet ja tapoinamme pitäneet. Elinkeinojen ja elinvoiman suhteen eräs esiinnoussut asia on toimitusketjujen hallinta.

Pitkissä ja JOT -ajatteluun perustuvissa toimitusketjuissa ei tarvitse olla kuin pieni häiriö tai katkos jossakin kohtaa, niin koko ketjun lopputulos saattaa jäädä vallan toteutumatta. Ellei ole varauduttu ja ennakoitu, turvattu osittamalla alihankintaa ja logistiikkaa. Osa yrityksistä on törmännyt liialliseen riippuvuuteen yhdestä toimittajasta, jonka tuotanto on kaukomailla.

Miten julkisissa hankinnoissa voi varautua vastaaviin tapahtumiin? Voiko hankintoja jakaa useammalle toimittajalle, joista osa on lähellä ja osa kenties kauempana? Esimerkiksi voi nostaa kasvomaskihankinnat. Kotimaista, joustavasti toimivaa ja lähellä olevaa toimittajaa ei heti ollut olemassa. Onneksi valmius toimittajilla oli käynnistää tuotanto ja toimitukset.

Muissa kuin varmuusvarastoitavissa hankinnoissakin on suunnittelemista. Yksi pohdittava asia on verkostoitumiseen sisältyvä ajatus hyvien käytäntöjen jakaminen. Joku jossakin on varmasti jo ollut tekemisissä erilaisten ja toimivien ratkaisujen kanssa, törmännyt samaan ongelmaan. Tämä tieto, joka jollakin on, on vain löydettävä.

–Miten? Vaikka osallistumalla Hankintojen osaamiskeskuksen postituslistalle, vierailemalla Hankintakeino.fi –sivustolla ja tutustumalla siellä oleviin erilaisiin hankintoihin, joita joku muu on jo tehnyt. Kaikkea ei tarvitse osata itse. Eikä ehdikään.

Hankintayksiköiden ja hankintatyötä tekevien keskinäinen tiedonvaihto ja toisiltaoppiminen tekevät työstä kevyempää ja antaa aikaa pohtia hankintakohtaisia asioita. Vaikkapa kehittää hankintaan liittyvää sosiaalista ja taloudellista kestävyyttä tai esimerkiksi kehittää uutta innovoivaa tapaa toteuttaa hankintoja.

Yritysten eli toimittajien näkökulmasta hankinnoissa on syytä tuoda esille, ja vähintään mahdollistaa, yhteistarjousten tekeminen. Siis useamman pienen toimijan yhteenliittymänä tekemä tarjous. Se opettaa tarjoajia tekemään yhteistyötä, lisää osaamista ja usein on myös osa toimitusvarmuutta. Eikä ihan vähäisenä ole myöskään alueellisen elinvoiman lisääntyminen ja työpaikkojen syntyminen, kun pienet toimijat pääsevät yhteistyönsä myötä osallistumaan julkisiin hankintoihin.

Mitä laajempi verkosto hankintojen toimintakentällä on, sitä paremmat mahdollisuudet selvitä erilaisista, yllättävistäkin tilanteista myös julkisella hankintayksiköllä on. Tuntuma markkinoihin, toimijoihin ja kokeiluihin lisäävät resilienssiä eli kykyä selvitä kriiseistä. Verkostoon ja toimintaympäristöön sisältyvä  ajatus yhdessä tekemisestä ja avoimuudesta on tulevaisuudessa yhä arvokkaampi tapa säilyttää toimintakyky ja luoda uutta.

– – – – –
Matti Kortteus
matti.kortteus@crazytown.fi
Twitter @kortteus

Tilaa uutiskirje

Lähettämällä tämän lomakkeen osoitat antavasi markkinointiluvan ja hyväksyt tietosuojaselosteemme.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.