Meyer Turun Ilkka Rytkölä ja Crazy Townin Mikko Markkanen keskustelivat 13.3.2024 pidetyssä webinaarissa yritysten ekosysteemien johtamisesta.

Mikä sitten esimerkiksi erottaa ekosysteemin pelkästä verkostosta? Mikko ja Susanne Forsberg tiivistivät webinaarin keskustelua seuraavasti:

  • Ekosysteemillä on yksi selkeä ultimaattinen tavoite. Lähes saavuttamaton, mutta sellainen joka innostaa ja synnyttää vetovoimaa ja imua. Esimerkiksi Meyerin NECoLEAP-ekosysteemin tapauksessa se on hiilineutraalin risteilyaluksen toteuttaminen.
  • Ekosysteemillä pitää olla alusta. Sillä on siis paikat ja työkalut vuorovaikutukseen, osaamisen löytämiseen ja tiedon jakamiseen. Nämä paikat ovat digitaalisia ja fyysisiä. Näiden jatkeena voisi ajatella, että löytyy myös toimenpiteitä ja prosesseja, joiden avulla ohjatusti vuorovaikutetaan ja fasilitoidaan oppimista ja yhteistä työtä. Toisin sanoen ekosysteemi tarvitsee yhteisömanagerin!

  • Ekosysteemistä syntyy lähes välittömiä liiketoiminnallisia hyötyjä. Vaikka ultimaattinen tavoite on lähes tavoittamattomissa ja kaukana tulevaisuudessa, matka sinne synnyttää jatkuvasti uusia arjen liiketoimintaan vietäviä hyötyjä – olivat ne sitten uusia ominaisuuksia, tuotteita, palveluita tai vaikka jakelutapoja.

  • Ekosysteemillä on oma elinkaarensa. Se muuttuu, elää, kohtaa evoluution ja joskus se myös loppuu.

Voit katsoa / kuunnella webinaarin tallenteen alta. Jos sinua kiinnostaa oppia lisää ekosysteemien johtamisesta tai yhteisöjen rakentamisesta, tutustu keväällä 2024 alkavien Crazy Townin Ekosysteemiakatemia ja Yhteisömanageriakatemia -ohjelmien tarjontaan.