Yhteiskäyttöisen ja joustavan coworking-tilan vertailu perinteisen toimiston vuokraamiseen vaatii harkintaa, sillä edut ja kustannusrakenne ovat erilaisia. Huomioi ainakin nämä neljä seikkaa.

1) Kuukausimaksu vai vuokrasopimus?

  • Coworking-tilat: Crazy Townin ja useiden muiden toimijoiden hinta perustuu kuukausittaiseen jäsenmaksuun. Meillä hintaan vaikuttaa käyttäjien määrä sekä kuinka monelle haluat oman työpisteen. Irtisanomisaika on 1-3 kk.

  • Perinteiset toimistot: Perinteisissä toimistoissa saatat joutua allekirjoittamaan pitkäaikaisen vuokrasopimuksen, jossa kiinteä vuokra maksetaan kuukausittain. Sinun täytyy maksaa tilasta riippumatta siitä, kuinka paljon sitä käytät.

2) Miten paljon arvostat joustavuutta?

  • Coworking-tilat: Crazy Townilla maksat käyttäjien mukaan. Kyse on SaaS-tyyliin toimitetusta palvelusta, vähän kuin ottaisit käyttöön softaa työntekijöiden nuppiluvun perusteella. Määrää voi laajentaa tai supistaa tilaasi tarpeen mukaan. Et koskaan maksa turhasta.

  • Perinteiset toimistot: Pitkäaikaiset vuokrasopimukset voivat olla jäykkiä eivätkä reagoi liiketoiminnan ylä- ja alamäkiin. Muutoksia omaan vuokratilaan on vaikeampi tehdä sen sijaan, että vaihtaisit coworking-tilassa lennosta isompaan huoneeseen. Jos haet kovaa kasvua, niin todennäköisesti joudut vuokraamaan ”liian ison tilan liian aikaisin”.

KUVA: Crazy Townilla voit joustavasti lisätä käyttäjiä ja huoneita tilanteen mukaan, verrattuna perinteiseen malliin jossa joudut ennakoimaan tarvetta. Case-esimerkki kasvuyrityksestä, joka aloittaa seitsemällä työntekijällä ja tavoittelee kovaa kasvua vuoden sisään.

3) Vertaile hintoja per työntekijä

  • Coworking-tilat: Crazy Townin jäsenyyteen sisältyy lukuisia palveluja, kuten valmiiksi kalustetut toimistot, nopea WIFI, siivous, kokoustilat, yhteiset työskentelytilat, koulutus- ja tapahtumatilat sekä tietenkin kahvit.

  • Perinteiset toimistot: Vuokra on vain osa kokonaisuudesta. Sinun täytyy usein järjestää ja maksaa edellä mainitut palvelut itse erikseen, mikä voi nostaa kokonaiskustannuksia. Huomioi myös hallinnointiin kuluva vaiva.

4) Millaisen arvon laitat yhteisöpalveluille ja yhteisöllisyydelle?

  • Coworking-tilat: Harvard Business Review kertoi (2023) tutkimuksessaan, että coworking-tilat täyttävät sosiaaliset tarpeet ja edistävät työhyvinvointia paremmin kuin oma toimisto tai kotitoimisto. Crazy Townin sadat verkostoitumis-, koulutus- ja yhteisötapahtumat tuovat ihmiset kotitoimistolta paikan päälle. Tämä helpottaa kunkin jäsenen oman työkulttuurin rakentumista, kun työkaverit ovat fyysisiä eivätkä pikseleitä ruudulla. Muista yrityksistä tulevien asiantuntijoiden seura ja työkaveruudet pitävät tilanteet mielenkiintoisina. Yhteisömanagerit auttavat hyödyntämään mahdollisuudet.

  • Perinteiset toimistot: Vaikka perinteiset toimistot voivat tarjota enemmän vapautta, sinun täytyy itse huolehtia yhteisöllisyyden rakentamisesta. Jos tarvitset apua, niin tähän tarpeeseen koulutamme myös yritysten ja organisaatioiden omia yhteisöosaajia Yhteisömanageriakatemiassa sekä konsultoimme aiheesta.

KUVA: Miltä viikko Crazy Townilla voi esimerkiksi näyttää? Yksi coworking-tiloihin liittyvä väärinkäsitys on, että kaikkeen pitäisi osallistua ja olla äärisosiaalinen. Tämä ei pidä paikkansa. Jäsenet valitsevat itse mihin he haluavat osallistua – me tarjoamme puitteet.

(Artikkelin kuva: Audrey Hepburn työskentelemässä coworking-tilassa, tehty Midjourneyllä)