Cityeräopas on yksi HML Open City Challenge -ideakamppanjan rahoituksen saaneista ideoista. Tämän blogipostauksen on kirjoittanut Jenna Kankaanpää. Miten kokeilu etenee? Mitä matkan varrella on opittu?
Kuvan on ottanut Joona Halinen.
”Olipa kerran partionjohtaja, jonka lippukunta kärsi kroonisesta rahapulasta (kuten varmaankin melkein kaikki pienet yhdistykset) ja joka pohti miten partiolaisilla olevaa osaamista voitaisiin tuotteistaa ja näin muuttaa varainkeruutuloksi? Ehkä samalla myös työllistää omia nuoria partiolaisia ja jakaa osaamista myös ns. tavallisille kansalaisille. Kaupungin yhteisessä käytössä olevia luontokohteitakin voitaisiin hyödyntää paremmin ja rohkaista kaupunkilaisia kulkemaan enemmän luonnossa ja nauttimaan retkeilystä.
Partionjohtaja törmäsi sattumalta Crazy Townin operoimaan Hämeenlinna Open City Challengeen, jossa etsittiin uusia avauksia kaupungin palvelutarjontaan ja keskustan elävöittämiseen. Jaossa olisi suunnittelurahaa oman idean hiomiseen ja sparrausapua ammattilaisilta, jotta tuotteesta saataisiin paras mahdollinen. Syntyi ideanpoikanen, ajatus Cityeräoppaasta. Mitä jos voisimme tarjota matalan kynnyksen palvelua, jossa kuka tahansa kaupunkilainen – perhe, isovanhemmat lapsenlapsineen tai vaikka keski-iässä oleva pariskunta voisi vuokrata yhden retken ajaksi partiolaisen opastamaan nuotion sytyttämisessä ja retkeilyn perusasioissa? Niin vain kävi, että idea menestyi kilpailussa ja sai kokeilurahan tuotteen kehittämistä varten.
Kuvan on ottanut Josefiina Lilja.
Mitä partionjohtaja oppi prosessissa? Ensinnäkin sen, että aina kannattaa olla korvat auki ja tarttua kaikkiin mahdollisuuksiin lähteä kehittämään toimintaa. Varsinkin kolmannen sektorin toimijoilla on monesti kädet täynnä töitä arjen pyörittämisessä, mutta kehitysprojekteihin panostettu pienikin aika maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti. Jos ei muuten, niin niistä oppii aina jotakin uutta.
Opittiin myös se, että omaa osaamista on hyvä tarkastella myös ”ulkopuolisen silmin”. Taito tai osaaminen, joka itsestä tuntuu arkipäiväiseltä tai ihan tavalliselta, voi olla sellainen, josta joku toinen olisi valmis maksamaan. Koskaan ei kannata ampua ideaa alas vain siksi, että itsestä tuntuu, että kukaan ei haluaisi sitä ostaa. Kysy mielipidettä ulkopuoliselta!
Kolmantena oppina oli se, että monesti toiminta luo toimintaa. Sen sijaan, että käytetään hirveästi aikaa pohtimiseen ja hiomiseen, kannattaa lähteä rohkeasti tekemään ja toimimaan. Kokemus opettaa ja vauhti korjaa virheet! Liian hyvin suunniteltu jää pahimmassa tapauksessa tekemättä.
Tarinalla on onnellinen loppu, Cityeräopas-toiminat käynnistyy kesäkaudelle 2020. Lippukuntamme ei saanut kalaa, vaan mitä parhaimman ongen, jolla toivottavasti ruokimme yhdistyksemme kassaa, kaupungin eläväisyyttä ja kokeilukulttuuria vielä pitkälle tulevaisuuteen!”