Kuvassa aamukahvien viettoa CT:n vanhoissa tiloissa Lutakossa vuonna 2016.

Miksi CT sitten perustettiin ja miksi siitä tuli tällainen vähän erilainen?

Oikeastaan CT:n tarina sai alkunsa pakkotilanteesta, jossa silloin meille Tiimiakatemian hautomossa sijaitseville yrityksille tuli tarve pohtia omia toimitilojaan. Toisin sanoen, meille kerrottiin, että aikamme hautomossa olisi vuodenvaihteeseen mennessä ohi.

Kun kävimme hautomossa olevien yrittäjien kanssa läpi erilaisia vaihtoehtoja, puhuimme toki tilakustannuksista ja niiden jakamisesta, mutta se mielenkiintoisin asia oli muualla. Pohdimme, että miten voisimme jatkaa edelleen yhdessä oppimista, yhteisten projektien tekemistä ja toistemme tukemista – tähän kun olimme kasvaneet ja oppineet koko Tiimiakatemialla oleilumme ajan.

Oppiva organisaatio oli tuohon maailmanaikaan kova sana ja halusimme luoda myös CT:stä sellaisen. Pohdimme hyvin perusteellisesti millaisilla työkaluilla muotoutumassa oleva yhteisömme ja sen jäsenet voisivat oppia toisiltaan, paljonko aikaa tähän oppimisprosessiin kukin yksilö voisi ja olisi valmis panostamaan ja mitä odotamme lopputuloksena. Muutama työkalu on elänyt aivan tuolta alkuhetkistä nykypäivään, esim. Joka perjantai-aamuiset CT Aamukahvit on sellainen. Sen oli ja on tarkoitus olla yhteisön viikottainen dialogihetki, jossa (yleensä) ilman sen kummempaa agendaa kokoonnutaan keskustelemaan viikon tapahtumista, jakamaan kokemustietoa yksilöltä yhteisölle ja oppimaan muilta. Nykyisin rakennetta on ehkä hieman enemmän, yleensähän (edes lavea) aihepiiri maalaillaan alustuksen muodossa, mutta toinen toisilta oppimisesta en haluaisi tinkiä.

Toinen hyvin leimaava ja ideologiaa selittävä asia oli ja on yrittäjyys. Ihan alkuun meistä taisi olla yrittäjiä liki 100% ihan viranomaistenkin silmissä. Vuosien varrella ehkä ihan kaikki eivät enää olleet yrittäjiä, mutta vähintään kovin yrittäjähenkisiä. Onhan oikeasti tekeminen ja työnteko pienessä yrityksessä usein joka tapauksessa aika lähellä yrittäjän eetosta ja sitoutuminen voimakasta. Viime vuosien aikana meillä on toki tullut paljon myös suurempia jäsenyrityksiä, joissa luonnollisestikaan kaikki eivät voi olla yrittäjiä – mutta CT:n arvomaailmasta yrittäjyyden, itsenäisen tekemisen ja uuden luomisen arvostus ei ole kadonnut mihinkään. Olemme myös itse edelleen alamme suurin yrittäjävetoinen toimija.

Ehkä tämä syntyprosessi avaa hieman sitä, miksi meistä tuli erilainen, kuin sittemmin muodostuneen koko toimialan tyypillisimmistä toimijoista. Meillä EI ollut lähtökohtana kiinteistöjen jalostaminen ja pilkkominen, meillä oli lähtökohtana ihmiset siellä seinien sisällä ja ihmisten välinen toiminta – oppiminen.

PS. Jos CT:n taustalla olevat mallit ja ajatukset kiinnostavat vielä pidemmälle, niin tutustu esim. Nonakan tietoteoriaan, Sengen oppivan organisaation kirjoituksiin. Lisää kirjalistaa saat kysymällä ja näitä malleja koulutamme meidän Yhteisömanageriakatemiassa.

Mikko Markkanen, yrittäjä


Juhlavuoden tarinoita on CT:n 20-vuotista taivaltava juhlistava sarja, jossa avaamme ideologiaamme, tarinaamme ja yhteisömme hahmoja. Pysy kuulolla, tarina jatkuu seuraavassa osiossa. Sillä aikaa, ota somekanavamme haltuun ja seuraa muita juhlavuoden meininkejä sieltä! 🎉