ASIAKAS: EU 4 Innovation / Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ

MITÄ?

Crazy Town toteutti 3-vuotisen projektin Albanian startup-ekosysteemin kehittämiseksi. Tavoite oli edistää yrittäjyyskulttuuria paikallisissa korkeakouluissa, vahvistaa startupien yhteisöjä sekä yhteistyötä startupien ja vakiintuneiden yritysten välillä.

Työkaluina toimivat hackathon-tapahtumat, joissa tiimit ratkoivat haasteita; ideavaiheen kiihdyttämötoimintaa, matchamking-tilaisuuksia sekä valmennusta ja mentorointia.

Crazy Townin asiakas oli Saksan valtion ulkomaanapuorganisaatio GiZ ja sen hanke EU 4 Innovation. Mukana CT:n tiimissä oli kasvuyrittäjyyden asiantuntija professori sekä Crazy Townin jäsen Marko Seppä.

KENELLE?

Projekti oli suunnattu Albanian startup-yhteisölle, korkeakoulujen opiskelijoille, varhaisen vaiheen startupeille sekä vakiintuneille yrityksille, jotka etsivät yhteistyömahdollisuuksia kasvuyritysten kanssa.

MIKSI?

Albanian startup-kulttuuri oli vasta alkuvaiheessaan. Toimijoiden välinen luottamus oli heikko. Maassa tarvittiin vahvistusta yrittäjyysasenteissa sekä korkeakoulujen hautomoiden ja startupien osaamisen kehittämiseksi.

KUVA: Mikko Korpela fasilitoimassa online-hackathonia Jyväskylästä käsin 200 osallistujalle Albaniaan.

MITEN?

Yhteydenotto, kevät 2019: GiZ:n paikallinen tiimi Albaniassa kuuli Crazy Townista kansainvälisen kumppanimme kautta.

Valmistelu, syksy 2019: Projekti alkoi valmisteluvaiheella syksyllä 2019. Kokosimme paikallisia kumppaneita ja mentoreita työpajojen kautta yhteen. Valmensimme heidät hackathon-metodologian pariin.

Hackathonit ja Bootcamp-esikiihdyttämö, 2020: Toteutimme neljä 48-tunnin mittaista hackathonia eli innovaatiotapahtumaa, jossa eri taustoista tulevat tiimit ratkoivat aitoja yhteiskunnallisia ja liiketoiminnallisia haasteita.

Tiranan kaupungin hackathon etsi ratkaisuja siihen, kuinka kaupunki voisi paremmin toimia digitaalisten nomadien työskentely- ja asumiskohteena. Tämän jälkeen tulleet hackathonit tehtiin koronapandemian vuoksi Suomesta käsin online- tai hybridimuodossa.

Ensimmäinen online-hackathon tarttui aiheeseen “Hack the Crisis” eli koronapandemian haasteiden taltuttamiseen. Alle 1,5 viikossa Suomesta käsin suunniteltu ja toteutettu tilaisuus kokosi 200 osallistujaa (seitsemästä maasta), 20 tukiorganisaatiota ja 30 mentoria. Koko Albanian startup-ekosysteemi kokoontui yhteen. Tuloksena 20 ideavaiheen startupia ja palvelua.

Viikon mittainen Bootcamp-tilaisuus sparrasi ja mentoroi hackathoneiden parhaita tiimejä liiketoiminnan kehittämisessä.

Spanning Boundaries-valmennusohjelma, 2021: Yhteistyössä Crazy Townin kansainvälisen kumppanin hollantilaisen University Industry Innovation Networkin (UIIN) kanssa toteutettu valmennusohjelma, jossa koulutimme albanialaisten korkeakoulujen hautomo- ja teknologiasiirtotoimistojen asiantuntijoita yritysyhteistyön pariin.

Industry-startup partnership accelerator, 2021-2022: Prosessin päättänyt toiminta tähtäsi startupien ja vakiintuneiden yritysten yhteistyön vahvistamiseen. Haimme suurilta yrityksiltä kehittämishaasteita, joihin etsimme ratkaisuja paikallisilta startupeilta ja valmensimme heitä ratkaisujen kehittämisessä ja pitchauksessa.

TULOKSET

  • Albanian yrittäjyys- ja startupkulttuurin vahvistuminen, etenkin ihmisten välisen luottamuksen ja kontaktien kasvu
  • Yli 10 uutta startup-yritystä, olemassa olevien startupien kehittyminen
    Vakiintuneet yritykset löysivät uusia innovatiivisia ratkaisuja haasteisiinsa ja aloittivat kokeiluprojekteja yhteistyössä startupien kanssa.
  • Uudet yhteistyökumppanuudet mentoreiden ja ekosysteemin organisaatoiden kesken

KYSY LISÄÄ: mikko.korpela@crazytown.fi, +358 103 417 054