Hämeenlinna Street-O on kuuden paikallisen urheiluseuran hanke, jossa tuodaan uudenlainen kaupunkisuunnistuksen muoto Hämeenlinnaan. Tarkoituksella on lähdetty aivan kaupungin keskustaan, jossa aikaisemmin suunnistus ei ole lajina näkynyt. Street O:n ideana on, että jokainen etsii haluamassaan järjestyksessä tunnin ajan niin monta karttaan merkittyä rastia kuin vain ehtii. Hämeenlinna Street-O osallistui HML Open City Challengeen, jossa etsittiin ideoita Hämeenlinnan keskusta-alueiden elävöittämiseski. Raati valitsi viisi ideaa, jotka ovat saaneet 2500€ rahoituksen ideansa kokeilemiseksi käytännössä. Hämeenlinna Street-O on yksi rahoituksen saaneista.

Hämeenlinna Street-O:sta kertoo tarkemmin Joakim Pyttynen seuraavasti:

Joakim Pyttynen

”Lähdössä kannattaa hetki miettiä, missä järjestyksessä rasteja lähtee etsimään. Vauhdin jokainen sovittaa sopivaksi omalle kunnolleen. Street-O:n lisämausteena ovat rastipisteet. Maastossa ei ole perinteisiä rastilippuja, vaan kartan kääntöpuolella on jokaisesta rastista erillinen kysymys, johon vastaus löytyy rastipisteestä. Yksikertaisimmillaan kysymys voi olla talon numero tai kerrostalon portaikon kirjain, yhtä lailla yksityiskohta nähtävyydestä tai patsaasta. Vain mielikuvitus on rajana. Rastipisteiden kautta voidaan esitellä osallistujille sellaisia paikkoja ja kohteita kaupungissa, joihin ei välttämättä muutoin tulisi kiinnittäneeksi huomiota.

Kuuden kokeilutapahtuman sarjasta on nyt neljä takana ja meidät on otettu ilahduttavan myönteisesti vastaan. Osallistujia mahtuisi aina enemmänkin, mutta kun viikoittain on saatu noin 100 hämäläistä kokeilemaan uutta liikuntamuotoa pimeään marraskuun tiistai-iltaan, niin kyllä moni asia on mennyt hyvin. Markkinoinnissa on panostettu erityisesti some-kanaviin ja Facebookin sivuilla on nyt noin kuukausi perustamisen jälkeen jo reilusti yli 400 seuraajaa (https://www.facebook.com/HameelinnaStreetO/ ). On perustettu käyttäjä Instagramiin ja jaettu siellä kuvia (#hämeenlinnastreeto). Osallistuvat seurat ovat lisäksi tehneet paljon hyvää työtä omilla nettisivuillaan ja some-kanavissaan. Street O:n ilosanomaa on levitetty myös perinteisenä jalkautumisena työpaikkojen kahvihuoneisiin, kauppojen ilmoitustauluille ja moneen muuhun paikkaan.

Paikallinen media on noteerannut Street O:n kiitettävästi. Toki ollaan oltu itsekin aktiivia ja tiedotettu asioista. Ilmaislehti Kaupunkiuutisissa oli ennen ensimmäistä tapahtumaa pieni ennakko, Hämeen Sanomat teki hienon jutun ensimmäisestä tapahtumasta ja edustajamme oli Yle Hämeen aamuradiossa jutustelemassa toimittajan kanssa Street O:sta. Hämeen Sanomissa oli myös artikkeli, jossa kerrottiin HML Open City Challengeen valituista hankkeista ja Street O esiteltiin yhtenä viidestä hankkeesta.

HML Open City Challenge -kampanjalta saatu tuki ja osallistujilta saatu hyvä palaute ovat saaneet meidät järjestäjinä kääntämään katseita jo tulevaankin. Alkuun suunniteltujen kuuden tapahtuman jatkoksi on tulossa Joulu-spesiaali Tapaninpäivänä. Tuolloin pidetään tukikohtaa Hämeenlinnan Verkatehtaalla ja esitellään osallistujille kaupungin keskustan itäistä puolta. Tarkoitus on pitää Tapaninpäivän tapahtumaa eräänlaisena koe-laboratoriona ja kehitellä mahdollisimman innovatiivisia rastipisteitä. Katsotaan, mitä syntyy. Olemme myös varanneet messupaikan Loppiaisena Hämeenlinnan Elenia-areenalla järjestettäviltä Liikut Sää -messuilta, jolloin on mahdollisuus päästä esittelemään Street O:ta jopa usealle tuhannelle messuvieraalle. Kaikessa kiireessä ensi kevät tuntuu juuri nyt kaukaiselta… mutta on myös käyty alustavia keskusteluita Street O:n kevätsarjan järjestämisestä ennen kesäkauden kuntorastien alkamista.

Yhteenvetona voisi todeta, että viimeisen puolentoista kuukauden aikana Hämeenlinna Street O:lle on tapahtunut todella paljon hyviä asioita ja voidaan luottavaisesti katsoa tulevaan. Tässä on ollut ilo olla mukana.”