Juttu ja kuvat (c) Business Jyväskylä, julkaistu alunperin 9.2.2021

Kasvuyritysten HR-palveluihin erikoistunut Arctic HR laajensi alkuvuodesta Jyväskylään. Konsultti ja paluumuuttaja Hanna Puura nauttii Jyväskylän tiiviistä yrittäjäpiireistä, missä iloitaan avoimesti myös toisten menestyksestä.

Arctic HR on start-up- ja kasvuyrityksille HR- ja People Operations -palveluja tarjoava helsinkiläinen yritys, jonka toinen toimipiste avattiin tammikuussa Jyväskylään Crazy Townille. Toimintaa paluumuuttajana pyörittävä Hanna Puura kehuu Jyväskylän hyvää yhteishenkeä.

– Olen kokenut, että Jyväskylässä uusiin ihmisiin ja yhteydenottoihin suhtaudutaan positiivisesti ja avoimesti. Suurin osa kontaktoimistani yrityksistä on ollut avoimen utelias yhteistyölle ja tapaaminen on järjestynyt helposti. Verkostojen arvot ymmärretään hyvin, hän sanoo.

Itsekin yrittäjäperheessä kasvanut Puura on huomannut, että Jyväskylän seudulla vallitsee yritysten kesken kannustava yhteisöllisyys.

– Jyväskylässä toisen onnistuminen ei ole itseltä pois vaan täällä iloitaan aidosti, jos joku menestyy. Paikallisuudesta ollaan ylpeitä. Hyviä tuotteita suositellaan, vaikka kyseessä olisi kilpailija.

Business Jyväskylä auttoi verkostoitumaan

Kansainvälisissä organisaatioissa Suomessa ja ulkomailla työskennellyt Puura on toiminut myös luottamustehtävissä Helsingin seudun kauppakamarilla, joten Jyväskylän kaupungin yrittäjäpalveluiden hyödyntäminen tuntui hänestä luontevalta tavalta integroitua kaupunkiin.

Hän tutustui Business Jyväskylän sivuihin ja otti yhteyttä Harri Heinäseen.

– Olin Harrin kanssa juttusissa liittyen liiketoiminnan käynnistämiseen täällä Jyväskylässä ja mistä voisimme löytää sopivia, potentiaalisia asiakaskohderyhmiä, Puura kertoo.

– Kaiken kaikkiaan sain Business Jyväskylältä rohkaisua liikeideallemme sekä kontakteja ja verkostoja, joiden pohjalta lähteä rakentamaan paikallista asiakaskuntaa.

Toiminta on käynnistynyt hyvin, ja ensimmäisiä asiakkaita ovat mm. tietoturvaratkaisuja tarjoava Wesentra sekä räätälöityjä ohjelmistoja toteuttava Aitio Finland.

HR-tarpeiden ennakointi helpottaa kasvua

Arctic HR:n kohderyhmää ovat start-up- ja kasvuyritykset, jotka haluavat ennakoida kasvun aiheuttamia haasteita ja suunnitella HR- ja People Operations -toiminnot tulevaisuuteen skaalautuviksi.

– Yrityksen alkuvaiheessa HR-tehtävät ovat yleensä vähäisempiä ja toimitusjohtajan vastuulla. Kasvun kiihtyessä johtajan aika ei enää riitä kaikkeen – toisaalta kokopäiväiselle HR-asiantuntijalle ei vielä ole resursseja. Silloin HR kannattaa ostaa palveluna, Puura suosittelee.

– Tärkein neuvoni kasvuyrityksille on omaksua asenne ja ajatusmalli, millä poistetaan kasvun esteitä ennakoivasti. Vaikka epämuodollisuus voi olla alkuvaiheessa yrityksen vahvuus, pidemmän päälle toimintamallien puute hidastaa päätöksentekoa, kasvua ja oikeaa tekemistä, hän huomauttaa.

– Niin yksinkertaiselta kuin se kuulostaakin, tärkeää on varmistaa, että yrityksessä jokainen ihminen hahmottaa mikä on meidän päämäärämme ja mitkä ovat kenenkin tärkeimmät tehtävät. Kysymyksiksi nousevat usein ihan arkiset asiat, kuten mikä tekeminen on työaikaa ja mikä ei, ja kuka päättää mistäkin asiasta, Puura listaa.

– Näiden lisäksi on luonnollisesti myös lakisääteiset velvoitteet, joita tulee lisää kun yrityksen henkilöstömäärä kasvaa.


Hanna Puura kehuu Crazy Townia mukavaksi työskentely-ympäristöksi, missä oma toimitila skaalautuu yrityksen kasvun mukana.

Puura nostaa esille yrityskulttuurin vaalimisen ja ihmisten hyvinvoinnista huolehtimisen, joilla on joskus vaarana jäädä kasvun jalkoihin.

– Jokaisen pitää ottaa omistajuutta näiden osalta, jotta jokapäiväinen arki työssä on toimivaa ja tukee jaksamista ja palautumista – ja ylipäätään hyvinvointia ja tuottavuutta.

– Usein nämäkin asiat kaatuvat toimitusjohtajan harteille, vaikka aikaa ja energiaa tarvittaisiin myös asiakastyöhön.

Tulevaisuuteen voi ja kannattaa valmistautua

Vaikka kasvavassa yrityksessä ei tarkasti tiedetä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, ketteryys ja suunnitelmallisuus eivät Puuran mukaan ole mitenkään toisiaan poissulkevia. Oleellista on ajattelun valmius.

– Avoimuus on sitä, ettei fiksauduta tiettyyn ajattelu- ja toimintamalliin. Ennakoivalla ajattelulla valmistetaan ihmisiä ketteriin toimintamalleihin pohtimaan, kuinka omilla valinnoilla vaikutetaan tulevaisuuteen, hän avaa.

– Ajattelun valmius on myös organisaation sisäistä dialogia ja ihmisten osallistamista päätöksentekoon, jotta jokainen ymmärtää tavoitteet, päämäärät ja oman pääasiallisen tehtävän, mihin pitäisi aikaa ja energiaa käyttää yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi.

Jyväskylässä perhe ja luonto lähellä

Sekä Hanna Puura että hänen miehensä ovat kotoisin Jyväskylän liepeiltä. Haave paluusta kotiseudulle oli kytenyt pitkään.

– Koronavuonna tuli pohdittua tarkemmin sitä, mitä elämältä haluamme. Mietimme, että jos emme nyt tee päätöstä, se tuskin tapahtuu seuraavan kymmenenkään vuoden aikana.

– Luonnonläheisyys on meidän perheelle tärkeää. Jyväskylä oli meille luonnollinen valinta, sillä täällä on hyvät liikuntamahdollisuudet ja perhe ja sukulaiset lähellä, Puura summaa.

Arctic HR Oy
– Perustettu 2020
– Työllistää 3 ihmistä pääkaupunkiseudulla ja Jyväskylässä. Tavoitteena kasvaa ja rekrytoida uusia työntekijöitä myös Jyväskylään.
– Tarjoaa Start-up- ja kasvuyrityksille käytännönläheisiä HR- ja People Operations -palveluja sekä konsultointia.

Crazy Town Jyväskylästä ja jäsenyyksistä lisää täällä

Juttu ja kuvat (c) Business Jyväskylä, julkaistu alunperin 9.2.2021