Juttu ja kuvat (c) Business Jyväskylä, julkaistu alunperin 4.2.2021

Kun ampumahiihdon MM-kisat ensi viikolla starttaavat, harva kisoja seuraava amerikkalainen arvaa, että lähetystä selostava Chad Salmela tekee työtään tuhansien kilometrien päästä Jyväskylän Crazy Townilta käsin.

Chad Salmela on NBC Sports Olympic -kanavan pitkäaikainen hiihdon ja ampumahiihdon asiantuntijakommentaattori, College of St. Scholastican hiihto- ja juoksuvalmentaja sekä entinen Yhdysvaltain ampumahiihtomaajoukkueen jäsen. Viime kesään asti hän asui suomalaisen vaimonsa Mimmu Salmelan ja kahden lapsensa kanssa Duluthissa, Yhdysvaltain Minnesotassa. Sitten perhe päätti muuttaa Jyväskylään.

Suomeen – nyt jos koskaan

Ajatus Suomeen muuttamisesta pidemmäksi aikaa oli ollut pohdinnassa aikaisemminkin erityisesti perheen lasten kielitaidon kohentamiseksi.

Kun sekä Mimmun viestinnän ja markkinoinnin työt että Chadin valmennustyöt korkeakoululla loppuivat koronan takia viime keväänä – ja myös syksyn osalta kalenteri näytti tyhjää – mikään ei varsinaisesti pidätellyt perhettä Yhdysvalloissa. Lasten koulukin oli siirtymässä etäopetukseen. Chadin sanoin tilanne oli “perfect storm”.

– Lentoliput vuosittaista Suomen-kesälomaa varten oli ostettu jo joulukuussa ennen koronapandemiaa. Lopullinen päätös pysyvämmästä muutosta syntyi kuitenkin vasta pari viikkoa ennen lähtöä, hän kertoo.

Antoisaa ja haastavaa

Nopea muuttopäätös merkitsi intensiivisiä järjestelyjä.

– Kun lähdimme, emme todella tienneet miten asiat tulevat menemään. On selvää, että tämäntyyppinen päätöksenteko ei sovi kaikille, koska siihen liittyy paljon stressitekijöitä, Chad huomauttaa.

– En silti vaihtaisi mitään – kokemus on ollut yhtä aikaa sekä antoisa että haastava. Ja ihmiset täällä Suomessa ovat olleet todella ystävällisiä ja auttavaisia, hän kiittelee.

Asiat menivät lopulta hyvin: talo Duluthissa saatiin vuokralle, Jyväskylässä puolestaan vuokra-asunto löytyi keskustasta. Koulupaikat lapsille järjestyivät nekin nopeasti ja Mimmu sai syksyn aikana uuden työpaikan.

– Minun ei ole tarvinnut etsiä uutta työtä, joten omalta osaltani kaikki on sujunut kivuttomasti, Chad sanoo.

Kisaselostusta Jyväskylästä käsin

Olemassa oleva työsuhde mediayhtiö NBC:hen tarkoittaa, että Chad on voinut jatkaa työtään hiihdon ja ampumahiihdon asiantuntikommentaattorina Jyväskylästä käsin.

Sopiva työtila löytyi keskustasta Crazy Townilta.

–Työnantajani on suhtautunut – alkuyllätyksen jälkeen – hyvin myönteisesti tilanteeseeni ja toimitti minulle kaikki tarvitsemani ammattilaitteet kuten monitorit ja kuulokkeet, Chad kiittelee.

Jyväskylästä hänellä on yhteys New Yorkin ulkopuolella Stamfordissa sijaitsevaan NBC Sports -studioon, jonne hän Yhdysvalloissa asuessaan matkusti lentäen.

– Juuri nyt tiedossa on hektiset viikot, sillä ensi viikolla käynnistyvät ampumahiihdon MM-kisat Sloveniassa, niitä seuraavat hiihdon MM-kisat Saksassa ja tämän jälkeen ohjelmassa on vielä kaksi ampumahiihdon maailmancupia Tsekissä ja Norjassa, Chad listaa.

Työtä helpottaa, että kaikki kisat käydään Euroopassa ja Chad saa noudattaa normaalia arkirytmiä.

– Kollegani Yhdysvalloissa sen sijaan joutuvat heräämään kolmen–neljän aikaan yöllä, hän virnistää.

Meillä Suomessa maasto- ja ampumahiihtoa seurataan kansakunnan kokoon nähden aktiivisesti, mutta Yhdysvalloissa pohjoismaiset talvilajit nähdään pienemmän kohderyhmän ”olympialajeina”. Tämä tekee myös Chadin roolista tärkeän.

– Minun tehtäväni on kommentoinnin ohella perehdyttää katsojia hiihtolajien saloihin ja innostaa heitä jännittämään oikeita asioita juuri oikeaan aikaan. Rakennan samalla fanikuntaa seuraavia olympialaisia silmällä pitäen, Chad avaa.

Jyväskylä on urheilullisen perheen valinta

Reilun puolen vuoden aikana Salmelan perheen arki on asettunut uomiinsa.

– Lapset käyvät Steiner-koulua, löysimme uuden kodin Haukkalasta ja vaimollani on täydellinen työ Secappin myynnin ja markkinoinnin kansainvälisenä johtaja, Chad kertoo.

Jyväskylä on myös lunastanut paikkansa hyvänä tukikohtana ja kasvuympäristönä.

– Rehellisyyden nimissä mietimme kyllä aikaisemmin muita vaihtoehtoja. Pidän todella paljon Tampereesta ja toisaalta Helsingissä taas olisi minulle enemmän verkostoja ja työmahdollisuuksia, Chad myöntää.

– Mutta nyt kun pysyvämpi muutto viime kesänä toteutui, emme edes harkinneet muita paikkakuntia. Mimmun vanhemmat asuvat täällä ja Jyväskylä on kooltaan ja olemukseltaan hyvin Duluthin kaltainen, neljän vuodenajan ulkoilukaupunki. Lisäksi jääkiekko on molemmissa kaupungeissa tosi iso juttu, Chad nauraa. Hän itse on intohimoinen maastopyöräilijä, Mimmu ja perheen tytär pelaavat jääkiekkoa ja poika salibandyä.

– Uskon, että Jyväskylä on meidänkaltaiselle urheiluperheelle juuri oikea paikka.

Lisää Chadin ajatuksia ja kokemuksia Jyväskylästä voit lukea hänen blogistaan

Crazy Town Jyväskylästä ja jäsenyyksistä lisää täällä

 

Juttu ja kuvat (c) Business Jyväskylä, julkaistu alunperin 4.2.2021