Crazy Townin kasvupalveluiden Toni Pienonen ja Mikko Korpela kertovat mikä ihme on hackathon, mitä se vaatii, mitä siitä parhaimmillaan voi syntyä ja Mikä on Crazy Townin rooli haasteiden selvittelyssä?

Mikä on hackathon?

Hackathon on innovaatiotapahtuma, johon joukko ihmisiä tulee päiväksi, pariksi ratkomaan jotain, aitoa oikeaa haastetta. Omituisin paikka, mikä hackathonissa meillä on ollut, oli Balkanilla, Albanian Tiranassa muutama vuosi sitten. Siinä hackathonissa parisataa ihmistä linjoja pitkin saatiin ratkomaan, miten Albania selviää koronapandemista. Me olimme Suomessa, ratkaisijat ja mentorit olivat Albaniassa.

Mitä hyvä hackathon vaatii?

Hyvä hackathon vaatii ensinnäkin hyvän ongelman. Pitää olla sellainen oikea elämän haaste tai ratkaistava ongelma, mitä lähdetään yhdessä työstämään. Se vaatii myös motivoituneen tiimin, innostuneita ratkaisijoita, jotka voivat tulla ihan mistä tahansa taustasta, mikä onkaan relevanttia hackathonin järjestäjälle. Se vaatii ihmisiä, joita kiinnostaa kyseinen haaste sekä tarvittaessa myös joukon osaavia mentoreita. He tukevat ratkojia tapahtuman aikana, jotta saadaan jotain konkreettista tulokseksi. 

Mitä hackathonista syntyy?

Hyvästä hackathonista voi syntyä uusia ideoita, tuotteita, palveluita, ehkä hyvällä säkällä jopa startupeja, yrityksiäkin jopa. Jokaisesta hackathonista syntyy jotakin uutta tietoa, jota pyritään välittämään eteenpäin. Hackathonin erottaa perinteisestä työpajasta se, että tuotos, mikä ikinä se onkaa, on jotenkin pureksittua, konkreettista käytäntöön vietävää.

Mitä kommelluksia hackathonissa voi tapahtua?

Balkanin retkellä, olimme pyytäneet paikallista pormestaria avaamaan hackathonin lyhyellä puheella. Pormestari päättikin pitää noin 10 minuutin esitelmän. Me olimme keynote-nappulassa kiinni eli vaihtamassa kalvoja. Meidän piti laittaa kuvia puheen tahdissa, mutta ongelma oli se, että puhe oli 10 minuuttinen ja täysin albaniaksi ja meidän piti arvuutella, että mistä hän oikein puhuu siinä. Ei ollut silloin vielä albanian kieli hallussa.

Mitä hackathon ei ole?

Hackathon ei ole sitä, että laitetaan vain sähköposti ja ilmoitetaan ihmisille, että meillä on tänään hackathon. Se vaatii aika paljon esityötä ja valmistelua ja siinä se meidän juttu ehkä onkin. Olemme panostaneet esityöhön, kun Crazy Townin hackathoneja valmistellaan. Hyvä hackathon on vain alku jollekin. Hyvä hackathon ei ole vain yksittäinen tapahtuma vaan oikeasti alku jollekin. Järjestäjänä pitää huomioida, mitä niillä tuloksilla ja ratkaisuilla tehdään, kun tapahtuma on loppunut, jotta hyvä fiilis ei vaan katkea seinään. 

Meillähän on muuten hackathonissa myös omat playlistit. Jotkut hackathonithan tehdään vain online-ympäristössä, ei olla ollenkaan livenä. Meidän hackathon playlistilla on aina sythwavea ja 60-70-luvun Suomi-iskelmää, joka on saanut valtavan suosion kansainvälisissä piireissä. 

Katso Mikon ja Tonin video hackathonista