Kuvassa ollaan Jyväskylässä torikahveilla yhteisön jäsenten kanssa 2019.

Verkosto, yhteisö tai heimo koostuu aina yksilöistä ja yleensä meillä ihmisillä tuntuu olevan aika luonnollista hakeutua samanhenkisten seuraan. Ja kun tätä CT:n kreisiä touhuilemista on näinkin kauan katsellut, niin voinkin todeta että hyvä niin – meille on tyypilllisesti osunut kylän mielenkiintoisimmat persoonat.

Luonnollisen ”vetovoiman” lisäksi tätä samanhenkisyyttä ja sen ominaisuuksia voidaan myös hiukan määritellä, sitä voidaan vahvistaa ja tietynlaiseen toimintaan voidaan kannustaa. Yhteisön kulttuuria voi ja pitää johtaa ja sitä pitää rakentaa määrätietoisesti. Kulttuuri muodostuu taas erilaisita rituaaleista, rutiineista ja erilaisista välillä aika sanattomistakin viesteistä, joita yhteisö yhdessä jakaa.

Yksi työkalu meidän pakissa on vuosittaiset yhteisön jäsenten palkitsemiset. Tämä työkalu on kyllä täysin häpeilemättä ja suoraan pöllitty rakkaalta kasvattajaseuraltamme, eli Tiimiakatemialta. Olemme jo aivan alkuvuosista lähtien palkinneet vuosittain jokaisella CT:n paikkakunnalla vuoden yhteisöpelaajan, vuoden persoonan ja vuoden yrityksen. Yhteisöpelaaja on pyyteettömästi koko yhteisöä auttava ja palveleva hahmo, persoona osoittanut merkittävää henkilökohtaista kasvua ja yritys-kategorialla juhlitaan liiketoiminnan kasvua ja saavutuksia. Palkinnot ja kategorioiden kuvaukset siis antavat selvän viestin siitä, millaista käytöstä halutaan kannustaa. Lisäksi palkintojen jakaminen tapahtuu siten, että yhteisön jäsenet äänestävät palkintojen saajat keskuudestaan, siis vertaiset palkitsevat vertaisiaan – tähän ei CT tai sen henkilöstö puutu. Tämä on tärkeä sääntö, joka lisää palkinnon arvoa ja uskottavuutta!

Melko pienenä työkaluna taas voi mainita vaikkapa (meidän mielestä) hauskan videon, jonka teimme jossain koronan jälkimainingeissa CT:n jäsenille. Toteutimme sen silloin kun ihmisiä alkoi ilmestymään taas enemmän toimistolla pitkienkin etätyörupeamien jälkeen ja ehkä osa normaaleista pelisäännöistä oli hieman ruosteessa. Toki videolla neuvottiin monia ihan käytännön juttuja, mutta itse pidän tärkeimpänä tätä: neuvoimme ja kehotimme ihmisiä moikkaamaan muita jäseniä aina ja kaikkialla. Samaa valistustyötä pitää tietysti tehdä myös arjessa koko ajan, tervehtimällä itse kaikki, ketä sattuu CT:n käytävillä näkemään.

Mihin näillä kaikilla kannustamme on vuorovaikutukselle ja oppimiselle avoin kulttuuri, jossa parhaimmillaan voi altistua vaikka miten erikoisille uusille ajatuksille. Ja se on yleensä johtanut henkilökohtaiseen ja ammatilliseen kasvuun, liiketoiminnan kasvuun ja muuhun mukavaan!

Mikko Markkanen, yrittäjä


Juhlavuoden tarinoita on CT:n 20-vuotista taivaltava juhlistava sarja, jossa avaamme ideologiaamme, tarinaamme ja yhteisömme hahmoja. Pysy kuulolla, tarina jatkuu seuraavassa osiossa. Sillä aikaa, ota somekanavamme haltuun ja seuraa muita juhlavuoden meininkejä sieltä! 🎉