Uusien alkujen mahdollistaja: Piik!

crazytownOppi, Yleinen

Crazy Town -aamukahvit 24.11.2017

Heidi Luck, Piik

Työelämä on jatkuvassa muutoksessa. Seuraavassa kahdeksan isoa muutosta, jotka myllertävät työmarkkinaa tällä hetkellä ja vaikuttavat tulevaisuudessa.

 1. Digitalisaatio

Digitalisaation eteen tehdään tällä hetkellä paljon ratkaisuja. Olemme saattaneet kaavailla uhkakuvia, että digitalisaatio tulee viemään työmme, mutta todellisuudessa emme kuitenkaan vielä tiedä mitä kaikkea digitalisoituminen tuo tullessaan.

Digitalisaatio ei ole ainoastaan sitä, että yritys laittaa lomakkeensa nettiin ja on siten digitalisaatiossa mukana. Digitalisaatio tulee muuttamaan sen, miten palvelut ja tuotteet toimivat, minkälaista työtä tulee olemaan ja niin edelleen. Digitalisaatio tulee järisyttämään työmarkkinoita valtavasti!

 1. Ei mahdu bokseihin

Kun yritys hakee työntekijää, tarjottava paikka rajataan tarkasti ”bokseihin”. Hakijalta odotetaan tiettyä koulutustaustaa, työkokemusta ja luonteenpiirrettä. Tällainen boksiajattelu kaventaa työkenttää huomattavasti.

Nykyään tehdään paljon projektityötä, jolloin osaamisalue laajenee jatkuvasti. Ihmiset eivät enää mahdu bokseihin. Digitalisaatio tulee muuttamaan nimikkeitä, joille teemme työtämme, eikä meillä ole enää tarkkaa kuvausta siitä, mitä olemme.

Piik-palvelussamme emme käytä boksiajattelua, siellä ihminen pääsee vapaasti kirjoittamaan kuvauksen itsestään.

 1. Projektit ja freelancer

Emme enää aloita yhtä työtä, josta jäämme aikanaan eläkkeelle. Moni yritys palkkaa nykyään freelancereita tekemään tarvittavan työn. On tutkittu, että nuoret työntekijät eivät halua pitkiä työsuhteita. Tälle sukupolvelle projekti- ja freelancer-työ soveltuu erinomaisesti.

Yritykselle lyhyet työsuhteet ja suuri vaihtuvuus tuottavat haasteita, jos seuraavaa tekijää ei ole jo tiedossa. Siksi on tärkeää rakentaa osaajapoolia jo ennen kuin tarvetta uudelle tekijälle on.

 1. Mikro/pk

Tulevaisuudessa mikro- ja pk-kokoisten yritysten määrä tulee kasvamaan rajusti. Pienillä yrityksillä ei välttämättä ole resursseja palkata vakituisia työntekijöitä, ja kasvu vaiheessa työtehtävät vaihtelevat paljon. Tällöin osaajapoolin rakentaminen tulee entistä tärkeämmäksi. On hyvä olla tiedossa osaajia yrityksen eri vaiheisiin.

 1. 12,5 vuotta

EU-alueella yritysten keski-ikä on tällä hetkellä 12,5 vuotta. On tärkeää ymmärtää, että yrityksen eri vaiheissa tarvitaan eri osaamista. Tämän vuoksi olisi hyvä, että jokaisella yrityksellä on oma osaajapooli, sillä kun tarve uudelle tekijälle tulee, yrityksellä olisi tekijä jo tiedossa.

 1. 34 %

LinkedInin tutkimuksen mukaan 34 % työtä vaihtavista vaihtoi myös toimialaa. Nykyään haluamme vaihtaa, kokeilla ja kouluttautua yhä enemmän. On hienoa, että ihminen haluaa kehittyä ja kasvattaa omaa osaamistaan. Se auttaa myös yrityksiä, saamaan tuoretta työvoimaa paikalle.

 1. Uusiutuminen

Suomessa on staattinen työmarkkina, eli ihmiset liikkuvat vähän. Yritys ei välttämättä uusiudu, jos siellä ei pidetä huolta siitä, että yritys pysyy koko ajan työmaailman huipulla.

 1. Verkostot

Tänä päivänä uusia alkuja löytyy verkostoista. Sitran tutkimuksen mukaan ainoastaan kuusi prosenttia kokee olevansa hyviä verkostoitumaan(!)

Rakenna verkostoa ja jää ihmisille mieleen. Ne, jotka ymmärtävät yhteisön voiman ovat niitä, jotka tulevat menestymään.

 

Osaajapoolin rakentaminen

Osaajapoolin rakentamiseksi ei ole yhtä oikeaa tapaa. Yritykset ovat erilaisia, joten tavatkin ovat erilaisia.

Osaajapoolia rakentaessa on hyvä muistaa, että kaikkia ei tarvitse ottaa töihin. Tarkoituksena on skannata hakijakenttää ja pohtia, kenet voisi ottaa itselleen töihin, kun sellainen tilanne on.

Kaikki ihmiset, joiden kanssa olet yhteydessä, ovat potentiaalisia markkinoijiasi ulospäin. Ihmiset kertovat tarinoita kokemuksistaan. Esimerkiksi jos rekrytointiprosessi on hoidettu huonosti, ihminen kertoo siitä herkästi eteenpäin. Sinun tehtäväsi työnantajana on arvostaa hakijoita niin paljon, että informoit heitä rekrytointiprosessin eri vaiheissa.

3 ratkaisevaa asiaa työsuhteessa

 1. Persoona

Yritys saattaa palkata ihmisiä yksinkertaisesti siksi, että he ovat hyviä tyyppejä. Vielä ei välttämättä tiedetä, mitä tuo hyvä henkilö tulee yrityksessä tekemään, mutta hän on niin huipputyyppi, että kyseinen henkilö halutaan palkata joka tapauksessa.

Oikeat ihmiset oikeassa paikassa oikeaan aikaan ratkaisevat yrityksen ongelmat.

 1. Osaaminen / motivaatio

Motivaatio on älyttömän tärkeää, mutta tärkeää on myös, että osaamista ja oppimishalua löytyy.

 1. Kulttuuri

Jotta yritys voisi löytää sopivan tekijän, ja työnhakija sopivan työpaikan, on tärkeää, että molemmat osapuolet osaavat kuvata kulttuurin oikein. Vaikka kuvaukset kuulostaisivat kuinka hienoilta tahansa, jos ne eivät vastaat todellisuutta, ne ovat yhtä tyhjän kanssa.

Piik-palvelu

Piik on uudenlainen työnhakupalvelu, joka yhdistää algoritmin avulla työnhakijan ja työnantajan. Palvelun tavoitteena on mullistaa työnhakuprosessi.

Oletko sinä valmis etsimään uusia alkuja?

Lue lisää Piik-palvelusta ››

Kirjoittaja on Crazy Town Jyväskylä -yhteisön jäsen ja copywriter Saija Valkonen.

Tilaa uutiskirje

Lähettämällä tämän lomakkeen osoitat antavasi markkinointiluvan ja hyväksyt tietosuojaselosteemme.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.